Jean-Philippe Delavault werd geboren in 1961 en behaalde zijn diploma aan de INSEEC (Nationaal Intituut voor Economische en Commerciële Wetenschappen) in 1982. Tegelijk studeert hij verder aan het Conservatorium voor Dramatische Kunst van Bordeaux en bezoekt hij regelmatig de faculteiten muzikologie en Russisch van Clermont-Ferrand. Vervolgens perfectioneerde hij zijn zang bij Michel Laplénie, Jacqueline Bonnardot en Lorain Nubbar, waarna hij zich ging toeleggen op de regie bij Pier-Luigi Pizzi, Jean-Pierre Ponnelle, voor de grote klassieke opera’s, en bij Jean-Marie Martinoty en Pierre Barrat. Hij is de assistent van Graham Vick, Andrej Serban, Denis Krief en Robert Carsen en werkt vooral voor de opera’s van Parijs-Bastille, Den Haag, New York, Turijn, Monte Carlo, Lyon, Cardiff, Nancy, Antwerpen en Gent (Vlaamse Opera).

Terwijl hij zowel als acteur en als zanger optreedt, was hij verantwoordelijk voor de regie van zowat 80 voorstellingen, bijeenkomsten en televisie-uitzendingen, waaronder de Moto Cross van Bercy, de Pavarottiwedstrijd in Modena in 1995 en 1996, …

Hij blijft nauw samenwerken met Robert Carsen en leidt acht jaar lang de Buffalo Bill Wild West Show in Disneyland Parijs, zodat hij zijn een grondige kennis van opera en barokmuziek kan blijven paren aan het regisseren van rijkunstspektakels.

In 1998 bewerkt en regisseert hij Porgy en Bess in de Nationale Opera van Lyon. In 1999 werkt hij als assistent van Robert Carsen mee aan de regie van Alcina van Haendel in de opera Garnier en aan de wederopvoering in de Lyric Opera van Chicago.

Jean-Philippe Delavault heeft niet alleen de regie voor de Grote Carrousel ontworpen, hij schreef ook het originele script. De verdere uitwerking realiseerde hij in samenwerking met Christophe Gayral en Martine Dumont-Mergeay.

top