De Grote Carrousel
een fabelachtig episch vertelsel
Van 1 t.e.m. 9 juni 2000

     
   

Een echte barokcreatie.
Paarden en ruiters, Muzikanten en zangers,Acrobaten en dansers brengen samen
Een groots openluchtspektakel
Met een knipoog naar de carrousels van de Europese hoven
Uit de 17e en 18e eeuw.

 

   

BESCHRIJVING

Het spektakel is geďnspireerd op de organisatie van paardencarrousels in de 17e en 18e eeuw en werpt een kritische blik op de oorspronkelijke context van de carrousel: oorlog en de training van elitekorpsen. Het enige doel van deze indrukwekkende paardencarrousels was echter indruk te maken op het volk door middel van de meest geavanceerde oorlogs- en ruitertechnieken. De militaire vormgeving werd wel sterk afgezwakt in een opzet met mooie parades en gesofistikeerde oefeningen volgens een puur esthetische orde. Toch bleef de gewelddadige achtergrond van het spektakel doorschemeren.

 

Vanuit de historische realiteit van de carrousel trachten de auteurs in de Grote Carrousel van de Zavel de bewogen zoektocht naar een vreedzaam Europa op het spoor te komen. Ze doen daartoe een beroep op de symbolische waarde van antieke mythen en beperken zich niet tot het lot van Europa zelf. Ook andere stervelingen die door Zeus-Jupiter werden geschaakt komen aan bod, telkens weer andere gedaanten van de ‘gunstige rots’ Europa, het gastvrije land en de wieg van onze beschaving: die ene sterfelijke geliefde die de voorkeur genoot van de Meester van de Olympos. Naar gelang van de verbeelding of het referentiekader van de kijker, kan elk van de ontvoeringen in verband worden gebracht met markante gebeurtenissen uit onze geschiedenis.

   

De Grote Carrousel omvat een proloog met zang en dans, een sportief gedeelte met virtuoze oefeningen en steekspelen en een pracht-en-praal-gedeelte met koetsen, paarden, zangers en dansers. Het geheel wordt een authentieke opera, met een handeling, een plot, een ontknoping en een apotheose.

    top