Back
De Belgische Academie voor Rijkunst

H
et doel van de Belgische Academie voor Rijkunst is het illustreren en het bevorderen van de rijkunst, waarvan de principes, vastgelegd in de XVIe eeuw in de Italiaanse Academies van de Renaissance, verfijnd in de Klassieke periode in de Europese hoven, uiteindelijk een hoogtepunt bereiken in de XVIIIe eeuw met de School van Versailles en de prestigieuze kunstrijder La GuťriniŤre.

Op het moment van haar oprichting in 1987, hebben instellingen zoals de Spaanse School voor Rijkunst en de Portugese School voor Rijkunst aan de Belgische Academie voor Rijkunst het peetschap aangeboden en haar opgenomen in de Internationale Vereniging voor Rijkunst, die kortelings werd opgericht.

Reeds enkele jaren, neemt de Academie regelmatig deel aan ruitermanifestaties en organiseert daarnaast ook nog eigen spektakels, in BelgiŽ of in het buitenland. Op deze manier hoopt ze bij te dragen aan het behoud van de rijkunst als onderdeel van het Europese patrimonium.
 


De Academie beschikt over een veertigtal paarden en welwillende ruiters.

 

Ze gebruikt enkel hengsten van een oud ras, afkomstig van het schiereiland IberiŽ (Lusitaanse, Lippizaner of paarden met echt Spaans bloed). Het zijn echte barokpaarden met een grote artistieke waarde, in de literatuur vaak "Paard des Konings en Koning der Paarden" of "Voetstuk des Keizers" genoemd, die in de XVIIe en de XVIIIe eeuw een uitgelezen plaats innamen in de Carrousels.

Een dertigtal van deze hengsten zullen in de Grote Carrousel deelnemen aan een reeks klassieke choreografieŽn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van tal van oefeningen uit de rijkunst, zoals die terug te vinden zijn in het traditionele programma van de carrousels uit de barok: quadrilles, ballet met paarden, opgebouwd uit een variŽrende geometrie en technisch zeer moeilijke oefeningen en dit zowel met bereden als geleide paarden.

Op deze manier krijgt het publiek de gelegenheid om een nieuwe discipline in de paardensport te ontdekken, evenals een paardenras dat in de barokperiode veel succes kende.

  www.abe-bar.com
  Back